clubvlagwvo

   

WSV "De Oude IJssel" 

 Barend Ubbinkweg 6
 6981 EC Doesburg 
linken-8


linken-7linken-4linken-1

Vervanging van sluisdeuren bij Doesburg noodzakelijk; scheepvaart wacht stremming van weken

Geplaatst op 19-01-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Peter Hermans  -  Bron: Stentor

 

DOESBURG - De vier deuren van de sluis bij Doesburg tussen de Gelderse IJssel en de Oude IJssel moeten worden vervangen. Het waterschap Rijn en IJssel heeft daarvoor bijna 1,4 miljoen euro gereserveerd. Vanwege de vervanging kan de scheepvaart mogelijk enkele weken de Oude IJssel niet op of af. Begin van de werkzaamheden is gepland in december van dit jaar.

De sluisdeuren zijn in 1983 geplaatst. Onderzoek heeft uitgewezen dat de deuren toe zijn aan vervanging. Er is volgens het waterschap geen reden voor directe zorgen of de deuren nog wel sterk genoeg zijn om het water tegen te houden. Toch is vervanging noodzakelijk, omdat op lange termijn de werking van de deuren mogelijk wel in gevaar kan komen bij extreem hoog- of laagwater.

Door de werkzaamhe­den te plannen in de winter, wordt verwacht dat de overlast mee zal vallen

Om de deuren te kunnen vervangen, moet de sluis tijdelijk buiten gebruik worden gesteld. De verwachting is dat het vaarverkeer er enkele weken uit zal liggen. Het waterschap gaat uit van een maximale stremming van twee weken. Door deze werkzaamheden te plannen in de winter, wordt verwacht dat de overlast mee zal vallen. Van recreatieve scheepvaart in de wintermaanden is nauwelijks sprake. Het waterschap gaat ervan uit dat de beroepsvaart kan leven met deze planning. 

Brug dicht voor verkeer

Daarnaast zal ook de Barend Ubbinkweg enkele keren afgesloten moeten worden voor het reguliere verkeer tijdens hijsacties nabij de brug over de sluis. Het waterschap wil hierover overleggen met de gemeente Doesburg, de hulpdiensten en het openbaar vervoer. Volgens de planning starten de werkzaamheden in december van dit jaar.

De nieuwe sluisdeuren worden ook iets verhoogd, waardoor de sluis in toekomstige situaties water tot maximaal 10,25 meter boven NAP kan vast houden. Op dit moment is dat nog 10,06 meter. Dat lijkt heel weinig, maar kan essentieel zijn bij extreem laag water. In perioden van droogte kan daardoor meer water op de Oude IJssel gebufferd worden. Daardoor blijft de Oude IJssel langer beschikbaar voor het scheepvaartverkeer en hoeft er in noodsituaties geen water uit de Gelderse IJssel opgepompt worden.


linken-5
linken-3linken-6linken-2